składniki :
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1/2 kostki zimnego masła
- 4 łyżki lodowatej wody
nadzienie :
- 60 dag dojrzałych, słodkich moreli
- 7 łyżek brązowego cukru
Wsypujemy do miski mąkę, masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce ( grube oczka ) i wrzucamy do miski z mąką. Dodajemy brązowy cukier, szczyptę soli, wodę szybko zagniatamy..ciasto powinno być bardzo kruche i raczej suche, ale gdyby składniki nie chciały się połączyć należy dodać jeszcze odrobinę wody..gotowe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie kroimy morele na małe ćwiartki, mieszamy z cukrem brązowym i odstawiamy na bok. Rozkładamy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na nim ciasto na kształt koła. Tartę piekę na szerokiej brytfannie, którą kupiłam z piekarnikiem, więc nie przejmuję się średnicą koła, robię to " na oko ". Na rozwałkowane ciasto rozkładam morele z cukrem, następnie zaginamy brzegi tarty do środka. Brzegi tarty mogą się lekko kruszyć, są nierówne, ale to zupełnie nie ma znaczenia.
Przenosimy ciasto na papierze do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Nie używam do pieczenia tej tarty termoobiegu, by owoce nie rumieniły się zbytnio.
Gotową tartę posypujemy obficie cukrem pudrem.

wyglada super, sprobuje z wielka checia haha. pozdrawiam serdecznie!!
OdpowiedzUsuńPiekłam wczoraj.Jest bardzo pyszny ... POLECAM !
OdpowiedzUsuńWygląda super. Badzo efektowny.
OdpowiedzUsuń