...hmmm...będziecie zaskoczeni..danie szybkie, łatwe, efektowne, eleganckie..zainspirowane kuchnią Okrasy..w sam raz na wieczorne spotkanie ze znajomymi..albo na romantyczną kolację..chrupiące ciasto francuskie, aromatyczne warzywa, ser pleśniowy i rukola o orzechowym posmaku..mniam :-)
składniki :
- gotowe ciasto francuskie ( u mnie 24 cm x 40 cm )
- połowa bakłażana
- połowa małej cukinii
- połowa papryki czerwonej
- dwa ząbki czosnku
- ser pleśniowy
- świeża rukola
- jajko
- odrobina oleju
- sól
- pieprz
Kroję warzywa w kostkę, każde osobno. Rozgrzewam patelnie z odrobiną oleju, na olej wrzucam bakłażana i kilka plasterków obranego czosnku, lekko doprawiam, mieszam, smażę do miękkości i wysypuję na papierowy ręcznik, żeby bakłażan ociekł z nadmiaru tłuszczu..niemal identycznie postępuję z cukinia i papryką, smażę każde z osobna, jednak nie pozwalam im zmięknąć, pozostawiam warzywka lekko chrupiące.
Przesypuję przesmażone warzywa do miseczki, wszystkie razem.
Rozkładam ciasto francuskie i dzielę je na równe kwadraty ( u mnie 10 cm x 10 cm, 4 cm ciasta odcięłam ) następnie małym, ostrym nożykiem nacinam ranty w każdym kwadracie ( jak na zdjęciu )Nie docinam do końca w dwóch przeciwległych rogach. W miseczce mieszam jajko i za pomocą pędzelka silikonowego smaruję dokładnie wszystkie kwadraty. Z rantów robię zakładki w sposób pokazany na zdjęciu i smaruję jajkiem części wierzchnie rantów, by pięknie się zrumieniły w czasie pieczenia.




Przekładam tartaletki razem z papierem na dużą blachę do pieczenia ( tak, to ta z kompletu od piekarnika :-) ) delikatnie je przesuwam, by wszystkie się pomieściły. Nakładam farsz łyżeczką i wkładam wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 - 15 minut..
Wyciągam, gdy ciasto francuskie zacznie listkować a brzegi tartaletek pięknie się zrumienią.
Na gorące tartaletki kładę ser pleśniowy i świeżą rukolę..
Tartaletki można przygotować wcześniej, odgrzać w piekarniku, trzeba pamiętać, by ser i rukolę kłaść na końcu po wyjęciu z piekarnika..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz